Här kommer en beskrivning på hur man gör bebismössan som jag visade i ett tidigare inlägg. Den är snabb och enkel att sy och passa därför perfekt för en nybörjare.
Eftersom detta är första gången jag försöker förklara för någon annan (än mig själv) hur man går tillväga så får ni inte ha för höga förväntningar. Jag har dokumenterat så gott som alla steg i processen och gjort mitt bästa för att få till förklaringar av de olika stegen.
Våga fråga om något är oklart!
Bebismössa
- Mönster
När det gäller mönstret har jag personligen bara ögonmåttat. Om man tycker det är svårt kan det vara bra att rita av formen på en mössa i lämplig storlek på ett papper som du sedan använder som mönsterark på tyget. Tänk på att inte göra mössan för smal i omkretsen.
- Tyg
Jag har använt mig av ett stretchigt bomullstyg från Ohlssons tyger. Om du använder ett mönstrat tyg - tänk då på att lägga tyget åt det håll du vill ha det INNAN du ritar på mönstret och börjar klippa.
Steg 1: Lägg ut mönsterarket åt rätt håll på ditt dubbelvikta tyg (räta mot räta) och nåla fast det. Rita sedan med en lämplig penna (blyerts eller "magisk") precis intill kanten av pappret. Detta för att ha en linje att gå efter när mössan ska sys ihop senare.
Jag har valt att ha en vikt kant längst ner på min mössa och ser därför till att klippa så att jag har en bit extra tyg att vika upp, i det här fallet 2,5 cm. Detta är en smaksak men tänk på att du oavsett måste vika och sy upp ca 0,5-1 cm för att få en fin kant.

Steg 2: Dags att klippa ut mönstret. OBS! Klipp någon centimeter utanför det utmålade mönstret/mönsterarket för att få en sömsmån senare. Om du inte gör det kommer din färdiga mössa bli betydligt mindre än vad du tänkt dig. Klipp hela vägen runt så att du ha ett löst tygstycke.

Steg 3: När du klippt ut tygstycket i föregående steg delar du det på mitten så att du har två lika stora bitar med samma form som på bilden nedanför.

Steg 4: Lägg nu de två bitarna räta mot räta och vik upp den lilla extra bit som du klippte ut utöver mönsterarket (2,5 cm på denna mössa). Ett hett tips är att pressa vikningen med strykjärn innan du nålar fast den för att den lättare ska ligga på plats när du sedan syr. Mät noggrant så att mössbitarna är lika höga efter att du nålat fast de vikta kanterna.

Steg 5: Dina mössbitar ska nu se ut så här! Dags att bege sig mot symaskinen.

Steg 6: Innan du börjar sy fast de uppvikta bitarna är det viktigt att du valt vilken sorts stygn du vill använda dig av. Om du har en overlock-maskin har du säkerligen många roliga val och med en enklare maskin (som min) skulle jag råda dig till att använda ett stretchigt stygn alternativt långa stygn av raksöm. Testsy lite på en tygbit innan du ger dig på mössan om du känner dig osäker.

Steg 7: Vänd tygbiten så att du har avigsidan nedåt. Nu har du nytta av att tidigare ha pressat tyget så att vikningen består just för att du inte kommer att se var vikningens kant slutar. Se till att du inte syr för högt upp på mössan och därmed missar kanten.
Sy från kant till kant och rätta dig efter en fast punkt på symaskinen så att din söm blir rak och snygg. Om du använder en vanlig raksöm kan du sy vikningen med avigsidan uppåt vilket gör det lite lättare. Glöm inte att fästa i början och slut!

Steg 8: När du sytt upp vikningen på båda tygbitarna ska du ha två bitar med en stilig söm över som på bilden nedan. Om du vill sy på en namnlapp är det dags att göra det nu, annars kan du gå vidare direkt till steg 10.

Steg 9: Just namnlappen är ett moment som gärna krånglar för min del. För att underlätta brukar jag ta hjälp av strykjärnet och pressa en invikt bit på varje kortsida av lappen för att få snygga kanter och sedan pressa över hela lappen för att den ska bli rak och inte vrida sig när jag syr fast den. När du mätt ut var du vill ha lappen syr du fast den med raksöm.
Givetvis kan man sätta lappen precis var man vill. Jag har provat många olika varianter men tycker att det är lättast att sätta den som på bilderna nedanför.


Steg 10: Dags att sy ihop dina två tygbitar till den färdiga mössan! Lägg bitarna räta mot räta och se till att nederkanterna ligger i höjd med varandra. Om dessa hamnar i olika höjd kommer du få en tråkig sned kant i sidan på mössan. Nåla fast bitarna och titta en extra gång så att de ser jämna och fina ut.

Steg 11: Ställ in symaskinen på raksöm och börja sy från den ena sidan av den vikta kanten, vidare över den runda bitan av mössan och avsluta vid andra sidan av den vikta kanten - som formen av ett U. Eftersom du var duktig och klippte en centimeters sömsmån i steg 2 kan du nu följa den ritade linjen på tyget eller ta hjälp av symaskinens linjaler. Se till att sy ända ut i kanten vid början och slut för att mössan inte ska "dela sig" och glöm återigen inte att fästa!

Steg 12: Tadaa! Du har nu en färdigsydd, ut-och-in-vänd mössa i din hand. Innan du vänder den rätt rekommenderar jag dig att pressa isär de två flärparna bredvid din nysydda söm med strykjärn för att mössan inte ska se bucklig ut när den är rättvänd.

Steg 13: Vänd mössan rätt, stryk den slät och platt och beundra sedan ditt färdiga resultat!
